Stoelenmatten

Kerken
Wij zijn gespecialiseerd in het herstellen van kerk meubilair.
Riet en biezen stoelen, tevens het restaureren van het houtwerk.

Stoelenmatterij is één van de oudste Hollandse ambachten>
Dit beoefenen wij al generaties lang.

Je heb veel verschillende materialen bijvoorbeeld:

Biezen
De meest gebruikte biezen zijn de zoet water of de zout water bies. Beide soorten groeien meestal in de rivier delta, waarvan die in Nederland inmiddels tot beschermt natuurgebied behoren. De Nederlandse bies is derhalve schaarser en kostbaarder. Zout water biezen zijn geeler van kleur en vanwege deze kleur vaak beter geschikt voor antieke stoelen of vlechtwerk bij maken aan stoelen van bestaande sets.

Stoelenmatten (stoelvlechten) is het in gelijke dikte en strak aandraaien van de biezen tot een gelijkmatig koord waarmee een strak vlechtwerk wordt gemaakt.

Riet/webbing
Webbing vlechtwerk ook wel gaatjesmat genaamd wordt geheel handmatig gemaakt. Het stoelenvlechten op deze manier maakt gebruik van dunne strookjes rotan die door bestaande gaatjes in het stoelframe gevlochten worden. De afstand van de gaatjes onderling maakt de maat van de gaatjes in het vlechtwerk zelf.

Stoelenmatten met deze techniek is voornamelijk handwerk.

Wij matten onze meubelen met een 6 schering dit voorkomt doorzakken en is ontzettend sterk daardoor ook duurzaam en gaat heel lang mee

Het meest bekende zijn de Thonet meubelen

Papercord
Papercord is een van oorsprong een Deense vinding die het eerst werd toegepast op meubelen In de jaren ’60 door de bekende Deens Design meubelontwerpers zoals: Nils O. Moller.

Papercord is gemaakt van grijs/beige papier. Stroken papier die tot een gelijkmatig koord worden gedraaid. Gevlochten papercord geeft een mooi gelijkmatig glad vlechtresultaat. Papercord heeft een geweldige uitstraling die een grote meerwaarde geeft aan het design van een meubel. Papercord is duurzaam en gaat met normaal gebruik gemakkelijk 30 jaar mee.

Papercord behoud na vele jaren zijn unieke look en uitstraling.

Ambachtelijk werk

Descendre is een van de weinige bedrijven in Nederland die het ambacht stoelenmatterij uitoefent. Descendre vervaardigd o.a:

zeegras,Rieten,rotan,biezen en loyd loom stoelen Gaatjes ,vlechtmatten en papercord enz

heeft u vragen over onze werkzaamheden of wilt u een keer komen in onze showroom of wilt u kijken in onze open werkplaats neem dan contact met ons op